Venirea primaverii este motiv de bucurie pentru fiecare dintre noi, insa nu si pentru cei care resimt din plin presiunea atmosferica care creste odata cu aparitia anotimpului calduros. Si asta deoarece pot resimti prezenta durerilor articulare, a tensiunii arteriale si a asteniei de primavara.
Procesele noastre fiziologice sunt in stransa legatura cu mediul inconjurator, deoarece organismul se adapteaza mereu la schimbarile de presiune atmosferica. Daca aceste schimbari sunt bruste, organismul va incerca sa se adapteze consumand mai multa energie, lucru care poate determina aparitia unor probleme.

Durerile articulare determinate de presiunea atmosferica

dureri articulareDurerile articulare apar in momentul in care intre presiunea intra-articulara si presiunea atmosferica exista o diferenta semnificativa. Presiunea din interiorul articulatiilor nu reuseste sa se adapteze usor la presiunea exterioara, iar organismul percepe acest lucru sub forma de durere.
Persoanele expuse unui astfel de risc sunt:

  • persoanele care au un fond sensibil
  • persoanele cu articulatii imbatranite prematur
  • persoanele care sufera de diverse afectiuni

Tensiunea arteriala determinata de presiunea atmosferica

tensiune arterialaArterele si venele au si ele o presiune intra-arteriala, care supusa presiunii atmosferice externe, va determina modificari in fluxul sangvin sau alte probleme cardiologice. Se spune ca primavara este astfel anotimpul in care afectiunile cardiace se manifesta, crescand astfel numarul infarctelor si al accidentelor vasculare cerebrale.

Astenia de primavara determinata de presiunea atmosferica

astenie primavara

Astenia de primavara apare cand organismul nu reuseste sa se adapteze la schimbarile de mediu si este caracterizata adeseori de o stare de oboseala. In incercarea de a se adapta, organismul consuma mai multe resurse energetice si astfel oboseste.

 

Cum ne ajuta miscarea in combaterea acestor probleme?

Miscarea este responsabila de starea de bine a unui individ si aduce beneficii fizice si psihice.

1. Daca suferiti de artroza sau reumatism, ale caror simptom sunt durerile articulare, este bine sa consultati un fizioterapeut, care va va ajuta sa diminuati durerile printr-un program de fizioterapie personalizat. Acest program va asigura buna functionare a articulatiilor, iar organismul nu va mai resimti negativ schimbarile de presiune atmosferica.

2. Regimul alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume alaturi de miscare in aer liber pot fi benefice pentru tensiunea arteriala. De asemenea, un program de kinetoterapie va normaliza activitatea cardiaca si va tonifia musculatura. Astfel inima va putea functiona la parametrii fiziologici, tensiunea arteriala si un pulsul fiind la parametrii optimi.

3. Kinetoterapia este recomandata si in cazurile de astenie de primavara. Programul de kinetoterapie poate fi realizat in aer liber, astfel incat sa stimuleze anumite grupe musculare, sa secrete serotonina, responsabila cu starea de bine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ