Orhideele sunt flori deosebite, exprima delicatete si rafinament si reprezinta o adevarata incantare pentru oricine se uita la ele. Desi nu sunt foarte pretentioase trebuie sa fim atenti si sa le ingrijim asa cum se cuvine.

Orhideele iubesc locuirile luminoase, insa trebuie ferite de bataia directa si arzatoare a razelor solare din timpul zilei, sa nu balteasca in farfuriuta ghiveciului si periodic sa le oferim ingrasamant.

O data la doi ani orhideele trebuie mutate intr-un vas mai mare sau trebuie sa le fie schimbat pamantul, deoarece odata cu udarea plantei se formeaza minerale, care influenteaza formarea algelor, daunatoare radacinilor. De asemenea, din cauza apei pamantul incepe sa putrezeasca. Acesti factori pot fi in timp fatali pentru orhidee.

Momentul optim pentru schimbarea ghiveciului si a pamantului este atunci cand nu mai observam nicio evolutie a plantei, cu alte cuvinte cand nu-I mai creste nicio frunza sau nu mai infloreste deloc.

Cum schimbam ghiveciul orhideei?

1. Se indeparteaza usor ghiveciul. Trebuie sa avem grija sa nu ranim nicio radacina.

2. Se indeparteaza radacinile uscate. Foarfeca pe care o folosim pentru a taia ar trebui desinfectata (eventual tinuta deasupa unei flacari pret de cateva secunde)

3. In noul ghiveci adaugam pamant special pentru orhidee, care lasa planta sa respire.

4. Pentru ca apa sa se scurga bine, indicat este sa asezam pe fundul ghiveciului un strat gros de doua  degete cu pietris.

5. Radacinile de la baza orhideei nu trebuie acoperite in totalitate cu pamant.

6. Pentru a se evita deteriorarea radacinilor orhideea nu trebuie udata in urmatoarele 2-3 zile dupa schimbarea pamantului. Este recomandat ca in acest timp sa fie putin stropita in fiecare dimineata. (imagine)

Vezi si Specii si tipuri de orhidee. Ingrijire

2 COMENTARII

  1. Locuiesc la bloc si aerul este cam uscat,.Va rog sa-mi spună un specialist daca pot sa ud o data pe șapte.orhideile.Vad ca au căzut niște bobocii si m-am întristat.Stau la lumina la 1,5 m de calorifer.Va Multumesc mult.Sarbatori fericite la toată lumea care intra pe acest mes.LA MULTI ANI 2015.!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ